PVC vloeren winnen aan populariteit. Enkele jaren geleden doken PVC vloeren vaak op in kantoorruimtes, maar die tijd lijkt helemaal voorbij. Tegenwoordig vind je PVC vloeren meer en meer in de woonkamers. Heel verwonderlijk is dat niet omdat PVC over heel wat positieve eigenschappen beschikt. Het is comfortabel, duurzaam en makkelijk in onderhoud. En toch schuilen er enkele addertjes onder het gras. Een stand van zaken even op een rijtje gezet over het nadeel van PVC vloeren.

1. PVC vloeren zijn niet goedkoop

Laten we een kat een kat noemen. Een PVC vloer is een stuk duurder dan een laminaatvloer. Voor een studentenkamer ben je beter af met een goedkopere laminaat-versie. Als je echter een duurzame vloer in het achterhoofd hebt die jarenlang meegaat, dan kies je beter voor een PVC vloer. Maar laat je door een vakman voldoende informeren over het voordeel en het nadeel van PVC vloeren. Goedkope PVC vloeren bieden niet altijd kwaliteit omdat de vloer vrij dun is en sneller beschadigingen hierdoor kunnen optreden. Een ander nadeel van PVC vloeren is dat de kans bestaat dat de minder dure PVC vloeren loodhoudende en gevaarlijke stoffen kunnen bevatten.

2. Een egale ondervloer is uiterst belangrijk

Naden, ribbels of hobbels zijn makkelijk te zien en waar te nemen omdat een PVC vloer de onhebbelijke eigenschap heeft slechts enkele millimeters dik te zijn. Hierdoor heb je vaak te maken met oneffenheden. Vrij vertaald betekent dit dus dat je een egale ondervloer nodig hebt. Dit vormt een belangrijk aandachtspunt. In de meeste gevallen moet je de vloer eerst egaliseren voor dat je de vloer kan leggen. Het spreekt voor zich dat dit voorbereidingsproces geld en tijd kost. Een goede ondervloer bestaat vooral uit zandcement of beton. Een oud huis met een houten ondervloer is vaak minder geschikt voor een PVC vloer. Overleg hierover met een vloerspecialist.

3. Niet eenvoudig om zelf aan te leggen

Wanneer we het hebben over het nadeel van PVC vloeren, dan ziet het er minder goed uit voor doe-het-zelvers. Om de eenvoudige reden dat het leggen van een PVC vloer niet zo eenvoudig is dan het op het eerste gezicht lijkt. Vooral als het vloeroppervlak moet worden gelijmd. Als je deze klus wil klaren, is enige vakkennis wel vereist. Wanneer je een handige Harry bent vormt dit geen enkel probleem. In het andere geval is het aan te raden om een vakman in huis te halen. Er bestaan ook PVC vloeren met click varianten zodat je wel zelf aan de slag kan.

4. Nadeel van PVC vloeren is de uitstraling

PVC vloeren zijn vanuit optisch gezichtspunt en invalshoek nauwelijks van echt hout te onderscheiden. Nochtans is de perceptie totaal anders. Waar houten vloeren kunnen piepen en kraken, kan je een PVC vloer nauwelijks horen. Dit biedt voor veel mensen een groot voordeel, hoewel heel veel consumenten het gemis van de 'klassieke' houtbeleving als een minpunt beschouwen. Ook de afwezigheid van de geur van het hout wordt vaak als een groot nadeel van PVC vloeren aanzien.