Of het nu om een nieuwbouwproject of een renovatie gaat, de kans is groot dat je ook een keuze zal moeten maken wat betreft de vloeren. Dat is een keuze die nog wel eens onderschat dreigt te worden, want vandaag de dag bestaat er een vrijwel eindeloze hoeveelheid aan opties. Enkele van de meest gekozen opties ken je natuurlijk wel, zoals parket of laminaat, maar heb je al eens gehoord van keramisch parket? Alhoewel het minder voorkomt als vloer, is dit type parket wel degelijk een zeer interessante optie voor talloze projecten en interieurs. Daarom gaan we in dit artikel kort wat dieper in op wat het precies is, welke voordelen het met zich meebrengt, en hoe gemakkelijk het te onderhouden is.
Wat is keramisch parket precies?
Voor het geval je nog niet echt weet wat dit voor soort parket is, beginnen we bij het begin. Alhoewel het materiaal de naam “parket” draagt, gaat het in feite om keramische vloertegels met een houtprint en soms zelfs een houtstructuur aan het oppervlak. Om deze reden worden dergelijke vloeren ook wel houtlook tegels genoemd. Het lijkt dus op een vloer van massief hout, maar het bestaat in werkelijkheid uit tegels van keramiek.
In de wereld van deze keramische vloeren bestaat ook heel wat variatie wat betreft look en uitstraling. Zo kan je, bijvoorbeeld, kiezen voor vloertegels gebaseerd op tropisch hout voor een moderne look of juist voor een meer klassieke uitstraling met een look van eikenhout. Daarnaast kan je ook variëren wat betreft de lengte en breedte van de tegels, en het legpatroon.
Enkele voordelen van keramisch parket in huis
Parket van keramiek is dus eigenlijk een tegelvloer met de uitstraling van een houten vloer. De vraag is nu, waarom zou je kiezen voor deze optie? De vloertegels zien er niet alleen mooi uit, maar hebben ook heel wat voordelen ten opzichte van klassiek parket en andere soorten vloeren.
- Ondanks het feit dat je een tegelvloer laat leggen in huis, verkrijg je de typische warme en natuurlijke look die eigen is aan houten vloeren.
- Aangezien de vloer enkel op hout lijkt, maar niet van hout is, hoef je deze dus ook niet schuren, impregneren of waxen, zoals wel nodig is bij houten vloeren.
- In tegenstelling tot houten vloeren lijden keramische vloertegels niet aan verkleuring onder invloed van zonlicht, waardoor ze de door u gekozen look een stuk langer behouden blijft.
- Houtlook tegels zijn ook uitstekend te combineren met vloerverwarming (mits je een ontkoppelingsmat gebruikt). Dat is niet alleen bevorderlijk voor uw leefcomfort, maar ook beter voor het milieu.
- Keramisch parket is slijtvast en zeer bestendig tegen vrijwel alle soorten krassen, waardoor de vloer er zelfs na jaren van intensief gebruik nog altijd prachtig uit zal zien.
- Wat ook niet onbelangrijk is, is dat vloertegels van keramiek ontzettend gemakkelijk zijn in het onderhoud. Waar echte houten vloeren nogal onderhoudsintensief kunnen zijn, kan je keramisch parket behandelen als een gewone tegelvloer. Daarom sluiten we hieronder af met enkele tips voor het onderhoud van dergelijke vloeren.
Tips voor het onderhoud van keramische vloeren in huis
Houtlook tegels zijn zeer gemakkelijk in het onderhoud, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld houten vloeren, maar dat wil niet zeggen dat ze niet goed onderhouden moeten worden. Hoe simpel het onderhoud ook is, er zijn wel enkele belangrijke aandachtspunten. Zo is het voor het behoud van de uitstraling en integriteit van je vloer essentieel dat deze gemiddeld één keer per week gestofzuigd en gedweild wordt, net zoals andere standaard tegelvloeren. Een simpel neutraal schoonmaakmiddel is daarbij voldoende. Om de keramiek nog extra te laten blinken, kan je na het schoonmaken kiezen voor het opboenen van de vloer met een doek en zo nodig wat speciale was.
Wat ook nog wel eens over het hoofd wordt gezien, is het belang van de allereerste schoonmaakbeurt. Na het laten leggen van je keramische vloertegels wordt namelijk aangeraden om het oppervlak te ontdoen van cementsluier, het overgebleven laagje voegmiddel. Je kan daarvoor kiezen voor een gespecialiseerd verwijderingsmiddel dat verkrijgbaar is bij de gemiddelde bouwmarkt. Alhoewel deze middels over het algemeen een zeer lage zuurtegraad hebben, is het wel verstandig om op te letten wanneer je een vloer van kalkhoudend natuursteen hebt laten leggen. Deze kan gevoelig zijn voor zurige middeltjes, zelfs wanneer deze in realiteit niet zo zuur zijn. Over het algemeen wordt een verdunning aan een ratio van 1:10 (10% verwijderingsmiddel, 90% water) aangeraden voor dergelijke ondergronden.