Laminaatvloeren zijn tegenwoordig wel érg populair en het spreekt voor zich dat daar enkele goeden redenen voor zijn. Wil je ook investeren in een laminaatvloer maar wens je toch eerst wat meer info te krijgen in verband met de prijs en kwaliteit van zo'n vloer? Dan kan het volgende overzicht zeker helpen!

Factoren die de prijs en kwaliteit van je laminaatvloer beïnvloeden

Bij de zoektocht naar een goede laminaatvloer is het natuurlijk van belang dat je let op zowel prijs als kwaliteit. De balans vinden tussen beide is het uiteindelijke doel en omdat te bereiken, moet je precies weten welke zaken die prijs en kwaliteit beïnvloeden:

1. HDF: de kern van je laminaatvloer


Ten eerste zal de kern van je laminaat vloer een grote impact hebben op de prijs én kwaliteit. Laminaat bestaat in feite voor ruim 90% uit een zogenaamde High Density Fibreboard of HDF-kern. De dichtheid en dikte van de kern, die op zijn beurt uit samengeperste houtvezels én melaminehars bestaat, bepaalt voor een groot stuk de kwaliteit van de vloer zelf.

Kies je voor een laminaatvloer met een HDF-kern met hogere densiteit? Dan is het kliksysteem van de vloer steviger, waardoor de vloer zelf niet zomaar op en neer springt of veert. Ook is de vloer dan beter beschermd tegen een hoge vochtigheid en dempt hij beter op akoestisch vlak.

Houd er rekening mee dat de dikte van zo'n vloer doorgaans tussen de 6 en 12 mm ligt. Hoe dikker de vloer, hoe dikker ook de HDF-kern én dus hoe hoger de kwaliteit. Dat wil natuurlijk ook zeggen dat je voor dikkere planken meer betaalt, maar je krijgt er dan wel een duurzame vloer voor in de plaats!

2. De bovenlaag, die bescherming biedt tegen schade


Vervolgens speelt ook de beschermende bovenlaag van de laminaatvloer een grote rol bij de kwaliteit én de prijs. Die laag zorgt ervoor dat de vloer als geheel bestand is tegen krassen, slijtage, vlekken en zelfs zonlicht. Toch zie je die laag eigenlijk niet omdat hij transparant is en dus de natuurlijk structuur van het onderliggende hout niet afdekt.

De kwaliteit van deze bovenste laag wordt gekeurd volgens een zogenaamde AC-score (Abrasion Class). Is die waarde hoger? Dan is de bovenlaag slijtvaster en de vloer dus beter beschermd. De minimum waarde voor een laminaatvloer van degelijke kwaliteit is Klasse 31.

3. Het formaat van de vloer: normaal, groot of klein?


Als laatste zullen zowel de prijs als de kwaliteit van je laminaatvloer sterk beïnvloed worden door het formaat van de planken zelf. Standaard kan je rekenen op afmetingen van 1288 X 190 mm per plank, hoewel er natuurlijk heel wat meer opties zijn.

Grotere planken die breder én langer zijn geven een iets ruimere indruk, maar kleine planken lenen zich dan weer beter voor moderne of trendy inrichtingen. Let bij de zoektocht naar een goede laminaatvloer dus ook wel op het formaat, aangezien dat de prijs mede zal bepalen!